SZC logo

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

OM kód: 203034 | Pusztaszabolcs, Mátyás király út 14-16.

Intézmény logo

Dunaújvárosi SZC Szabolcs Vezér Technikum

HírekKözérdekű adatok
Széchenyi 2020

Egyéb foglalkozások

Fridrich Margit megyei szavaló- és színjátszó versenyA Fridrich Margit szavalóversenyt 45 éve, 1978-ban foglalták jogi keretekbe. Azóta hagyományszerűen minden tavasszal megrendezésre kerül iskolánkban, a Szabolcs Vezérben. Idén, az iskola fennállásának 60. évfordulója alkalmából került át őszi megrendezésre.

Fridrich Margit 1901-ben született Székesfehérváron. Margit az Árpádházi Boldog Margit (mai Teleki Blanka) Gimnáziumban tanult, majd a soproni tanítóképzőben szerzett oklevelet. A nyugat-magyarországi tanítóévek után, a háborút követően Pusztaszabolcson telepedett le. Az irodalom közelségében töltött évtizedek után 1978-ban eladta házát és Sopronba, a Nyugdíjas Pedagógus Otthonba költözött, ám egy 1978. március 1-jén kelt közjegyzői okirat szerint 113 ezer forintot helyezett letétbe, hogy e pénz – mint ő fogalmazott – „segítse a Fejér megye közoktatási intézményeiben folyó kulturális munkát, esztétikai nevelést, a tehetségek kibontakozását, a magyar irodalom teljesebb megismerését, a magyar költészet megszerettetését és édes anyanyelvünk kincseinek ifjú szívekbe ültetését”.

Az alapítvánnyal kapcsolatban Kádár Béla, a pusztaszabolcsi középiskola akkori igazgatója az alábbi nyilatkozatot tette a Megyei Művelődési Osztálynak: „Intézményünk hozzájárul és örömmel veszi, hogy a versmondókat jutalmazandó alapítvány megyei szintűvé váljék. Kérjük, hogy a versmondók versenye minden tanév tavaszán kimondottan iskolánkban kerüljön lebonyolításra.”

A szavalóversenyt immár több mint huszonkilenc éve az iskola egykori tanulója, az iskola magyar szakos tanára, Tánczos Krisztina vezetésével rendezzük meg, hűséggel ápolva a hagyományokat. Az idők során a versmondás mellett színjátszással is kibővült a program.

Fridrich Margit alapítói kikötésének megfelelően a versenynek két fődíjasa van – az egyik mindig iskolánk tanulói közül kerül ki.

A verseny kezdetektől olyan, mint amilyennek Fridrich Margit megálmodta: édes anyanyelvünk kincseit ülteti el az ifjú szívekben.
Partnereink

SZC logo

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum


Dunaújvárosi SZC Szabolcs Vezér Technikum

Pusztaszabolcs, Mátyás király út 14-16.

Telefon: +36 25/271-743

E-mail: iskola@szabolcsvezer.hu

OM azonosító: 203034

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001282/2015


2024Dunaújvárosi SZC Szabolcs Vezér Technikum